Operacije

Lice

Operacija nosa-rinoplastika

Nos je jedan veoma neobičan organ: poleđina je napred, vrh dole, koren gore, a krila dole. Atraktivnost lica, u mnogome, zavisi od harmonije nosa. Hirurg na besplatnom pregledu sa konsultacijom dobija uvid u vašu motivaciju za operativni zahvat, analizira strukturu nosa i lica, i tek na osnovu svih dobijenih informacija postavlja tačnu dijagnozu, te izgrađuje individualni plan za operativni zahvat.

Face-neck lifting

Kada slika koju sami o sebi stvaramo više ne liči na onu koju vidimo u ogledalu. Kada ne želimo da izgledamo drugačije, već bolje. Kada našem licu nedostaje svežina, kad izgledamo umorno i pospano – upravo tada je pravo vreme za face lifting. Face lifting je najčešća operacija podmlađivanja. Cilj ove intervencije je odstranjivanje umornog izraza uklanjanjem viška kože i zatezanjem dublje vezivne konstrukcije lica. Posle liftinga, lice treba da izgleda harmonično i podmlađeno, a mimika lica i individualnost ne smeju da izgube svoj karakter. Rezultat treba da bude prirodan – lice ne sme da izgleda operisano već osveženo i oporavljeno. Lepše, a ne drugačije.

Lifting obrva

Operacija podizanja obrva najčešće se vrši ambulantno i u lokalnoj anesteziji, ponekad kombinovano sa intravenoznom analgosedacijom. Traje do sat vremena. Rezovi su najčešće postavljeni u kosmatom delu čela, te nisu vidljivi. Efekat ove operacije je dugotrajan i rezultira otvorenijim pogledom, koji daje utisak srdačnijeg izraza lica.

Harmonizacija lica - Face styling

Ukoliko niste još uvek odlučni da se podvrgnete “invazivnijim” metodama podmlađivanja lica, popunjavanje lica Vašim vlastitim masnim tkivom je idealan put ka svežijem, vedrijem I mlađem licu. Sama procedura podrazumeva ekstrahovanje masnog tkiva metodom liposukcije, koje se zatim centrifugira, filtrira, i konačno implementira u određene regije lica pomoću specijalizovanih kanila.

Operacija ušiju

Korekcija ušiju (otoplastika) jedna je od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji. U predelu ušne školjke i ušne resice moguće su razne deformacije. Sam zahvat izvodi se tako što se na zadnje-donjem delu ušne školjke načini rez veličine od 4 do 5 cm. Zatim se pristupa hrskavici, koja se modelira, a ukoliko postoje njeni delovi u višku-odbacuju se, a ušna školjka postavlja u željeni položaj. Potom se zašije rana na poleđini uha, a ožiljak ostaje neupadljiv.

Operacija kapaka

Koža u području očnih kapaka najtanja je na celom ljudskom telu i vrlo lako gubi elastičnost. Zbog toga se formiraju bore, a naši kapci menjaju izgled – na njima se javljaju nabori, višak kože i masni jastučići koji čine da izgledamo umorno i bezvoljno. Operacija zatezanja očnih kapaka (blefaroplastika) ima trajno i značajno dejstvo na vraćanje svežine pogledu i licu – i podjednako je omiljena kod muškaraca i kod žena. Čak i naš hirurg dr Dimitrije E. Panfilov se podvrgao ovoj intervenciji.

Korekcija brade

Na vašem licu tri tačke definišu profil – koren nosa – gornja vilica tik ispod nosa – usek između donje usne i brade. Po Leonardu Da Vinčiju linija koja spaja te tri tačke treba da je konveksna u profilu. Ako nije tako, lice može izgledati neskladno. Upravo zbog toga nije čudno što oblik i položaj naše brade znatno utiče na harmoničnost celog lica. Kod blago prenaglašene brade dovoljno je da se odstrani suvišni deo kosti, a ukoliko je deformacija jače izražena potrebno je koštano pomeranje gornje ili donje vilice što zahteva pored plastičnog hirurga angažovanje i maksilofacijalnog hirurga. Kod uvučene brade najčešće je dovoljno da se umereno nerazvijena brada produži odgovarajućim silikonskim implantantom. U nekim blažim slučajevima, moguće je i povećanje brade filerima.

Korekcija podbratka

Bez obzira na to koliko se trudimo da izgubimo na težini, izražen podbradak ponekad ostaje nerešiv problem. Zbog efekta viška kože i gubljenja prirodne linije vrata, mnogi se odlučuju za kratak, precizan i mali hiruški zahvat – uklanjanje podbratka. Korekcija podbratka može da se vrši samo liposukcijom ili liposukcijom u kombinaciji sa dodatnom korekcijom zatezanja.

Korekcija usana

Usne su važan deo fizionomije lica. Njihova estetska funkcija posebno je značajna ženama jer se pune, pravilne i lepo oblikovane usne smatraju simbolom ženstvenosti i mladosti. Ukoliko ste zainteresovani za popunjavanje i preoblikovanje usana, toplo se preporučuju manje invazivne hirurške metode kao što su popunjavanje usana sopstvenim masnim tkivom i metoda lip lift-a, kao i sve popularniji tretmani popunjavanja usana hijaluronskim filerima.

Telo i udovi

Liposukcija

Mere poput izbalansiranje ishrane, bavljenja sportskim aktivnostima i kozmetičkih tretmana tela ponekad nisu dovoljne za postizanje željene figure. Tada je vreme da plastični hirurg „uzme stvar u svoje ruke.“ Liposukcija (usisavanje masnog tkiva) jedan je od najpopularnijih i najčešćih zahvata u plastičnoj hirurgiji. Delovi tela na kojima se liposukcija najčešće vrši su stomak, bokovi, nadlaktice, bedra, potkolenice i zadnjica. Operacijom se ne rešava problem prekomerne telesne težine, već ona služi oblikovanju pojedinih delova tela.

Zatezanje nadlaktica

Zatezanje ili korekcija nadlaktica (brahioplastika) operativna je tehnika kojom se uklanjaju opuštena koža i višak masnog tkiva na unutrašnjem delu nadlaktice. Ponekad je opuštena koža toliko uporna da i uprkos dijetama i redovnom vežbanju ne uspeva da poprimi željeni izgled, a „krila slepog miša“, kako je viseće nadlaktice duhovito nazvala jedna naša pacijentkinja, često budu uzrok nesigurnosti, naročito kod žena iznad 40 godina ili kod osoba koje su značajno smanjile težinu.

Zatezanje stomaka

I kod muškaraca i kod žena, stomak je veoma važno područje tela, a njegov izgled za posledicu može imati veliko zadovoljstvo ili frustraciju. Zahvat zatezanja stomaka namenjen je osobama sa opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ni nakon vežbi i regulisane ishrane ne može da povrati normalan tonus. U istegnutoj koži dolazi do kidanja elastičnih vlakana i tako najčešće u predelu donjeg dela stomaka nastaju omražene strije. Sem toga što omlitavi koža, i stomačni mišići mogu da omlitave i da se razdvoje. Plastična operacija abdomena sve to može korigovati.

Zatezanje butina

Operacija zatezanja butina je operativni zahvat zahvaljujući kojem se podizanjem unutrašnje strane natkolenica postiže efekat vitkijih i zategnutijih nogu. Do opuštanja kože sa unutrašnje strane natkolenica često dolazi zbog gubitka mišićnog tikiva, tonusa kože, pa i nakon značajnog gubitka kilograma. Kada vežbe i regulisana ishrana ne pomažu, operacija zatezanja butina gotovo bez izuzetka rešava problem viška opuštene i naborane kože.

Korekcija listova

Možemo reći da su za lepe i vitke noge odlučujući lepi listovi. Kako kod žena, tako i kod muškaraca. Lepo i proporcionalno oblikovanje listova nije moguće postići regulisanom ishranom, a često to nije moguće ni višegodišnjom vežbom. Upravo zbog toga se mnogi pacijenti odlučuju za povećavanje ili smanjenje listova. Operacija listova tj. korekcija listova je sve popularniji zahvat. Ukoliko vam je potrebno smanjenje obima listova, tu pomaže isisavanje masnog tkiva tj. liposukcija. Čest je slučaj da se lepo oblikovanje potkolenice postiže usisavanjem masnog tkiva na donjem delu lista iznad skočnog zgloba. Time mišići dolaze do izražaja, a noge izgledaju vitkije. Ako želite povećanje obima listova, savetuje se ubacivanje specijalnih implantata.

Povećanje i oblikovanje zadnjice

Povećanje zadnjice (glutealna augmentacija) može da se postigne primenom dve različite metode – sve popularnijim Brazilskim Butt Liftom tj. lipotransferom masti iz predela struka, trbuha i bedara u predeo zadnjice i drugom metodom koja podrazumeva postavljanje silikonskih implantata sa specijalno otpornim ovojnicama. Za ovaj zahvat podjednako se odlučuju i mlađe devojke i muškarci, naročito oni koji sportskim aktivnostima ne uspevaju da postignu željeni izgled.

Operacija šake

Zadatak hirurgije šake je da u što većoj meri uspostavi integritet šake, pokretljivost zglobova i prstiju, ali i povrati senzibilnost, te ukloni eventulno postojanje bolnosti u predelima šake. Najčešći simptomi bolesti zglobova šake su bol, ograničenost pokreta, otekline, škljockanje, utrnulost i gubitak snage u šakama, a ukoliko primetite ove simptome, doktor će Vas uputiti na potrebne dijagnostičke preglede. Na prvim, besplatnim, konsultacijama razgovaraćete sa doktorom o Vašem zdravstvenom stanju, simptomima, očekivanjima od operacije i o svim koracima koji slede pre, tokom i nakon zahvata.

Grudi

Povećanje grudi

Uvećanje grudi ili augmentacija predstavlja hirurški zahvat kojim se menja veličina i oblik ženskih grudi. Najčešći razlozi zbog kojih se devojke i žene odlučuju na ovaj zahvat su: ulepšavanje konture ženskog tela, korekcija oblika grudi nakon dojenja, asimetrija dojki, odnosno nejednakost u njihovoj veličini i obliku ili je augmentacija grudi deo operativnog zahvata rekonstrukcije dojki. Uvećanje grudi je danas rutinska i jedna od najpopularnijih operacija u estetskoj hirurgiji. Zahvaljujući najmodernijim operativnim metodama, proces oporavka je relativno kratak i sa malim stepenom rizičnosti, a rezultati vidljivi i dugotrajni.

Smanjenje grudi

Grudi se sastoje od oko dve trećine masnog tkiva i jedne trećine žlezdanog tkiva, krvnih sudova i nerava. Operativni zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva grudi naziva se redukciona mamoplastika ili, jednostavnije rečeno-operacija smanjenja grudi. Velike grudi često su teške i po nekoliko kilograma. Pod tim teretom često pati kičma, uzrok su bola u vratu i leđima, otežavaju svakodnevno kretanje, bavljenje sportom, pa i izbor odeće. Smanjenje grudi ženama pruža veliko olakšanje. Primarno nestaju patnje uzrokovane njihovom težinom, a uz lepšu figuru i skladnije telo, javlja se i dodatno samopouzdanje i zadovoljstvo.

Podizanje grudi

Podizanje grudi ili mastopeksija je operativni zahvat kojim se opuštenim grudima vraća jedrina, čvrstoća, daje novi izgled i položaj. Opuštene grudi nastaju zbog prirodnog procesa starenja, posle dojenja ili znatnog smanjenja telesne težine, na početku menopauze ili posle prekida hormonske terapije. Ukoliko ste se odlučili za ovaj zahvat, da bismo se uverili da će operacija proći baš onako kako ste zamislili, važno je da obavimo detaljan razgovor i pregled.Na prvim konsultacijama sa našim hirurgom razgovaraćete o mogućim rešenjima, metodama i tehnikama operacije.

Simetrizacija grudi

Apsolutna simetrija grudi gotovo da ne postoji. Ponekad je asimetrija vrlo mala i gotovo neuočljiva, dok je u nekim slučajevima veoma izražena i kao takva predstavlja problem, ne samo estetske prirode, već i funkcionalne. U tom slučaju, preporučuje se korekcija asimetrije grudi koja ne garantuje potpunu simetrizaciju, ali pruža i više nego dovoljan efekat jednakih dojki.

Rekonstrukcija bradavice

Rekonstrukcija bradavice i rekonstrukcija dojke nakon mastektomije, hiruški su zahvati koji su mnogim ženama od velikog značaja. Dojke za ženu predstavljaju simbol majčinstva, ženstvenosti i seksualnosti. Upravo je to razlog zbog kojeg je rekonstrukcija dojki i bradavica, i njihov povratak u stanje pre odstranjivanja tkiva i savladavanja kancera, bitan psihološki deo oporavka.

Rekonstrukcija dojke

Ženske grudi simbol su materinstva, ženstvenosti i seksualnosti. Upravo zbog toga, odstranjivanje tkiva dojke (mastektomija) ženama može predstavljati veliko opterećenje. Rekonstrukcija dojke operativni je zahvat kojim se nadoknađuje nepostojeće tkivo dojke, uglavnom nakon amputacije. Prilagođava se oblik, veličina i položaj dojke, pri tom se teži ka simetriji sa zdravom dojkom.

Odstranjivanje tumora dojke

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, a ukoliko je rano otkrivena postoji visok procenat uspešnog izlečenja bez obnavljanja bolesti tokom celog životnog veka. Postoji više operativnih tehnika koje se koriste za uklanjanje tumora; od mastektomije tj. odstranjivanja dojke u celini, do uklanjanja tumora i malog dela zdravog okolnog tkiva.

Korekcija muških grudi

Uvećane muške grudi (ginekomastija) najčešće nastaju usled poremećaja u razvoju, hormonskog disbalansa ili zbog uzimanja određenih medikamenata u dužem vremenskom periodu, što dovodi do uvećanja žlezdanog tkiva dojki. Takođe se u ginekomastiju ubrajaju povećane muške grudi usled postojanja viška masnog tkiva. Živeti sa ginekomastijom nije ni malo lako; muškarci teško prihvataju svoj izgled „ženskih grudi“. Pojavu ginekomastije nije moguće sprečiti, ali se ona može korigovati operativnim zahvatima kao što su smanjenje grudi odstranjivanjem mlečnih žlezda ili tehnikom liposukcije, te njihovom kombinacijom.

Intimna zona

Povećanje i oblikovanje zadnjice

Podebljanje i povećanje penisa jedna je od najtraženijih hirurških intervencija kod muškaraca, a Clinic Olymp je jedna od retkih klinika u okruženju koja ima veliko iskustvo u vršenju ovih intervencija. Ovaj zahvat najčešće podrazumeva istovremeno produženje i podebljanje tj. povećanje obima penisa. Moguće je raditi i samo podebljanje, bez produženja. Danas na tržištu možete pronaći mnoge metode povećanja penisa, ali jedina uspešna i dugotrajna metoda je hirurška metoda.

Smanjenje stidnih usana

Labioplastika, odnosno korekcija stidnih usana, hirurški je zahvat smanjenja ili preoblikovanja stidnih usana u svrhu postizanja željenog izgleda ili korekcije funkcionalnog problema. Nepravilnosti su ponekad urođene, a ponekad se razviju nakon porođaja, traume ili usled prirodnog procesa starenja. Osim što izgled stidnih usana može biti uzrok gubitka samopouzdanja i osećaja nezadovoljstva, javljaju se i funkcionalne smetnje: iritacije, hronične upale i infekcije usled otežanog održavanja higijene, bolno mokrenje, zatezanje prilikom nošenja uže odeće, nelagodnost i bol tokom seksualnog odnosa i bavljenja sportskim ili drugim fizičkim aktivnostima.

Ostale usluge naše klinike

Mali hirurški
zahvati

Tretmani

Često postavljena pitanja

FAQ

Koliko traje oporavak nakon operacije?

Zavisi o kojoj se operaciji radi. Nakon većine operacija, društvenim se aktivnostima možete vratiti već nakon desetak dana, ali je potrebno da izbegavate velike fizičke napore, sport, izlaganje prejakom suncu i slično. Detaljne savete i upute za kvalitetan oporavak dobićete na konsultacijama sa našim hirurgom.

Da li je estetska hirurgija namenjena samo ženama?
Iako je uvreženo mišljenje da je estetska hirurgija namenjana uglavnom ženama, to nije tačno. Istina je da su žene više zastupljene, ali postoji čitav niz hirurških zahvata koje muškarci često rade, pa je kod nas na klinici odnos gotovo 60-40 u korist žena.
Da li sam za vreme operacije pod anestezijom i koja je razlika između opše anestezije i analgo-sedacije?
Vrsta anestezije zavisi od toga koji se operativni zahvat radi. Ukratko rečeno, dok ste pod opštom anestezijom, potpuno ste bez svesti, ne osećate bol, a funkciju disanja preuzima respirator. A analgo-sedacija se još naziva i polusan, što znači da je vaš nivo svesti snižen, ne osećate bol, ali i dalje spontano dišete, a obrambeni refleksi su pod kontrolom vašeg tela.